Osteopatia
Mitä on osteopatia?
Osteopatia on turvallinen, lempeä ja tehokas manuaalisen terapian hoitomuoto. Osteopaattisten tekniikoiden monipuolisuus mahdollistaa sopivan hoidon toteutuksen kaiken ikäisille, huomioiden erilaiset kehon tilanteet ja lähtökohdat.
Ihminen kohdataan dynaamisena, toiminnallisena kokonaisuutena ymmärtäen kehon rakenteellisten ominaisuuksien, fysiologisten toimintojen ja mielen välinen yhteistoiminta.
Osteopaattisella hoidolla vapautetaan kehon pehmytkudoksista kireyksiä ja jännitystiloja. Edistetään nivelten liikkuvuutta lisäten kudoksissa neste- ja verenkiertoa. Vaikutetaan edistäen hengityselimistön toimintaan ja tasapainoitetaan hermostollista tilaa. Tavoitteena on tukea ja edistää yksilön terveyttä saavuttamalla tasapainoinen ja hyvinvoiva keho.
Osteopaatti on tuki- ja liikuntaelimistön asiantuntija, jonka osaaminen perustuu kehon anatomian ja fysiologisten toimintojen ymmärtämiseen. Suomessa osteopatia koulutus kestää 4 vuotta ja osteopaatit ovat Valviran hyväksymiä nimikesuojattuja terveydenhuollon ammattilaisia.
Mihin osteopatiasta
apua?
Osteopaattisella hoidolla voidaan lievittää erilaisia kiputiloja ja lisätä kehon liikkuvuutta. Hoitoon tulo ei edellytä kipua ja parhaimmillaan hoito on terveyttä tukevaa ja ennaltaehkäisevää.
päänsärky, niska ja hartiaseudun kiputilat ja jäykkyydet
olkapää- ja yläraaja vaivat
migreeni, tinnitus, huimaus
purenta- ja leukanivelongelmat
stressi, unettomuus, refluksi, kylki- ja rintakehän kivut
selän ja lantion kiputilat
lonkka ja nivusalueen kiputilat
alaraajan vaivat
hermoperäiset oireet; säteilykipu, puutuminen, iskias
nivelten liikerajoitukset ja lihaskireydet
tapaturmien ja leikkausten jälkitilat, kuntoutuksen tukeminen, arvet
raskausajan- ja synnytyksen jälkeiset oireet ja kiputilat, vauvat
Keho on kokonaisuus
Osteopatiassa ihmistä tarkastellaan kokonaisuutena, jossa anatomiset rakenteet, fysiologiset toiminnot ja mieli ovat yhtä. Kehon kaikki osat ja toiminnot ovat vuorovaikutuksessa toisiinsa, jolloin niiden yhteinen harmoninen toiminta on tasapainoisen ja elinvoimaisen kehon perusta. Ihmiskeho on itse säätyvä ja sillä on kyky korjata itse itseään. Keho korjaa itseään pyrkien terveyteen ja säilyttäen toimintakyvyn. Joskus kuitenkin kehon kuormitus kasvaa liian suureksi sen kapasiteetille ja oireena saattaakin olla ylirasituksesta johtuva kipu, stressin aiheuttama yli virittyneisyys tai väsymys tai tapaturmaisen tilanteen jälkeinen kompensoitunut toiminnan muutos. Hoidossa pyritään löytämään kehon toimintaan häiritsevästi vaikuttavan oireen alkuperäinen syy ja aiheuttaja. Kokonaisuutta tarkasteltaessa ja taustatiedot huomioiden, osteopaattinen hoito voi olla tarkasti oireeseen pureutuvaa tai kokokehoa huomioiva, kehon tasapainoista toimintaa tukeva hoito.

Osteopatiassa ihmistä tarkastellaan kokonaisuutena, jossa anatomiset rakenteet, fysiologiset toiminnot ja mieli ovat yhtä.
Osteopatian vaikutus
– paraneminen tapahtuu sisältäpäin
Hoidon tavoitteena on tukea kehon luontaista toimintaa ja poistaa sen toimintaa häiritseviä tai terveyttä uhkaavia tekijöitä. Hoidolla
aktivoidaan kehon itse parantavaa mekanismia, vahvistaen immuniteettia ja terveyttä.
Käsittelemällä kehon pehmytkudoksia, lihaksia, jänteitä, sidekudos- ja kalvorakenteita; parannetaan ja aktivoidaan kudoksissa neste- ja verenkiertoa. Kehon luisia rakenteita, niveliä mobilisoimalla vaikutetaan nivelkapseliin ja niveltä ympäröiviin kudoksiin parantaen nivelpintojen liukuvuutta ja liikeratoja.
Kokonaisuutena hermosto ohjaa kehossa kaikkia toimintoja ja hermoston eri osa-alueet säätelevät eri toimintoja. Hermosto toimii tärkeänä tiedonvälitys- ja säätelyjärjestelmänä, joka jatkuvasti vastaanottaa informaatiota kehon sisäisistä toiminnoista, sekä ulkopuolella olevasta ympäristöstä. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, jonka kokonaisuuden muodostavat keho, mieli ja sielu. Hermoston epätasapainoinen toiminta voi erilaisissa stressitilanteissa ilmentyä mm. hengityksen pinnallisuutena, vatsan toiminnan muutoksina, unettomuutena tai olla osana kroonisissa kiputiloissa. Kehon kaikki osat ja elinjärjestelmät toimivat vuorovaikutuksessa toisiinsa, jolloin hermoston tasapainoinen
toiminta on tärkeässä osa hyvinvointia.
Mitä osteopatia hoito pitää sisällään?
Osteopaattina haluan saada kokonaiskuvan terveydentilastasi ja kartoittaa hoitoon hakeutumisen syyn. Hoidon kannalta oleellisia terveyteen liittyviä tietoja ovat mm. elämänaikana sattuneet traumat tai loukkaantumiset, mahdolliset operaatiot, perussairaudet ja lääkitykset, toistuvat vaivat tai kiputilat, työnkuva, harrastukset, sekä aiempi hoitohistoria. Tietojen pohjalta tehdään tarvittavia liiketestejä ja palpoidaan kudoksia, joiden pohjalta hoito suunnitellaan ja toteutetaan tukemaan kehon sen hetkistä hoitotarvetta.
Jos sinulla on lääkärin lausuntoja tai röntgen/magneettikuvia liittyen tilanteeseesi, voit tuoda ne mukanasi vastaanotolle.
Hoitoon voit tulla kevyessä joustavassa vaatetuksessa. Hoito onnistuu hoitopöydällä tilanteen mukaan vatsa-, selkä-, tai kylkimakuulla kivuttoman asennon saavuttamiseksi.
Manuaalinen, käsin tehtävä hoito on turvallinen ja lempeä keholle. Osteopaatin tärkein työkalu on omat kädet ja palpaatio (käsillä tunnustelu) taito ja herkkyys. Palpoimalla tutkitaan kehon eri kudosrakenteita ja arvioidaan kudosten terveydentilaa. Eri kudosrakenteita ovat mm. lihaksisto, jänteistö, faskiaaliset ja sidekudoksiset rakenteet, luut- nivelet, hermosto sekä veren- ja nestekierrolliset rakenteet.
Hoitotekniikat ovat miellyttäviä pehmytkudoksiin ja niveliin kohdistuvia oskilloivia, rytmisiä mobilisaatio- ja manipulaatiotekniikoita, sekä pehmeitä kraniaali-tekniikoita. Lempeät ja monipuoliset tekniikat mahdollistavat jokaiselle yksilöllisen hoidon iästä tai terveydentilasta riippumatta. Hoidettaessa kunnioitetaan kehoa ja kipua, jolloin hoito on mahdollisimman miellyttävä ja hermostollista tilaa rauhoittava.

Manuaalinen, käsin tehtävä hoito on turvallinen ja lempeä keholle.
Äidin osteopatia
Raskauden aikana äidin keho käy läpi suuria muutoksia. Lantion alue ja samalla koko kehon painopiste ja ryhdillinen kannatus muuttuvat. Muutokset ryhdissä voivat aiheuttaa uudenlaisia tuntemuksia ja rasitusta kehossa. Vatsan kasvaessa lanneselän lordoosi (notko) korostuu ja selän, sekä vatsan tukilihaksiston rasitus lisääntyy. Lantiokoria tukevien ligamenttiliitosten löystyminen voi aiheuttaa liitoskipuja alaselän, ristiluun, häntäluun, häpyliitoksen ja lonkan alueella. Vauvan kasvaessa kohtu työntyy ylöspäin ja saattaa ahtauttaa ruuansulatusta ja voi häiritä pallean, suurimman hengityslihaksen toimintaa. Hengitys voi tuntua ahtaalla, kylkiin voi tulla kipupisteitä tai närästysoireilu voi lisääntyä ruoka-aineista riippumatta.
Osteopaattisella hoidolla lievitetään kiputiloja ja tuetaan kehon sopeutumista nopeasti muuttuvaan tilanteeseen. Vapauttamalla jännitteitä ja kireyksiä, mahdollistetaan kehon valmistautuminen luonnollista synnytystapahtumaa varten ja edistetään synnytyksestä palautumista.
liitoskivut, turvotus, lihaskrampit
selkäkipu
niska- ja hartiakivut
nivus- ja lonkkavaivat
hermoperäiset vaivat; säteilykivu, puutuminen, iskias
hengitys ja rintakehän oireet, närästys
Synnytyksen jälkeen
Synnytystapahtuma on suuri ja raskas suoritus äidin keholle.
Synnytystavasta riippumatta jokainen synnytys on yksilöllinen ja uniikki kokemus. Synnytyksen ja raskausajan vaikutukset äidin kehossa voivat ilmentyä erilaisia fysiologisina tai anatomisina oireiluja heti synnytyksen jälkeen tai palautumisen erivaiheissa.
Synnytyksen jälkeen keho voi tuntua vieraalta tai raskausaikana
ilmenneet vaivat eivät helpotakkaan synnytyksen jälkeen. Lantion
alueella voi esiintyä uudenlaisia, epämukavia tai kivuliaita tuntemuksia liitoskohdissa tai alaselässä. Myös epiduraalipuudutteesta aiheutunut selkäsärky tai ponnistuksesta johtuva päänsärky saattavat oireilla pitkään.
Lisääntynyt rasitus imetysasennoista tai vauvan nostelusta ja
kannattelusta johtuen voivat aiheuttaa kireyksiä ja kipuja äidin
kehossa.
Hoidolla voidaan lievittää rasitusta lihaksistossa ja tasapainottaa
kehon kannatusta sekä ryhtiä. Myös mahdolliset lantion alueen
virhe-asennot tai sektioarpi on hyvä huomioida ja hoitaa synnytyksen jälkeisen palautumisen edistämiseksi.
Osteopatiaa vauvoille
Jo kohdun aikainen liikehdintä, sen vähäisyys, äidin lantion kireys tai kohdun ahtaus voivat vaikuttaa vauvaan ja luonnollisen synnytystapahtuman käynnistymiseen. Synnytyksen eteneminen ja kesto, sekä synnytyskanavan ahtaus voivat aiheuttaa vauvan kehoon erilaisia kireyksiä ja jännitteitä. Epämukavat kireydet ja jännitteet voivat ilmentyä levottomuutena ja itkuisuutena, koliikkina, vatsavaivoina, pulautteluna- ja refluksioireiluna tai imemis- ja kielijänneongelmina. Kasvun aikana kehon toispuoleinen kireys voi hankaloittaa pään kääntämistä tai vatsalleen kääntymistä, jolloin vauva välttää epämukavaa asentoa. Kireyksien aiheuttama epämukava olo
voi ilmentyä myös voimakkaana selän kaarelle ojentamisena, tai vauva ei viihdy sylissä tai turvaistuimessa.
Osteopatian hoitotekniikat ovat lempeitä ja turvallisia vauvan keholle. Hoidolla helpotetaan ja tuetaan vauvan normaalia kehitystä vapauttamalla kehon jännityksiä ja kireyksiä.